18 Dec 2020

Fakta

Lite gott och blandat Här har vi

18 Dec 2020

Lite gott och blandat

Här har vi samlat allt möjligt som kan vara av intresse, du finner säkert något du kan få användning av.
Vilka åker till Magaluf
Det är sjukt mycket skandinaver överallt och ni lär träffa många underbara nya vänner och kanske en och annan sommarflirt men trotts det så är det den engelska marknaden som är störst här. Av nästan 200 uteställen i form av barer, restauranger och nattklubbar är cirka 20 stycken som är inriktade på den skandinaviska marknaden. Andra nationaliteter som besöker Magaluf förutom spanjorer är ryssar, italienare och sedan finns det en mix från alla världens hörn.
Historia
Magaluf har inte någon spännande historia i sig, utan orten har med tiden vuxit vartefter som turismen till Mallorca har ökat. Skandinaviska marknaden har tidigt varit med sedan 70/80-talet och många krogar och restauranger har kommit och gått med tiden. Magaluf är en av närmare 200 orter på ön Mallorca, som är den största ön i ögruppen Balearerna i nordvästra Medelhavet!
Ön Mallorca har dock en mycket mer och spännande historia att läsa om men det får du läsa mer om här >>
Väder
Mallorca har över 300 soldagar per år, vilket betyder för oss skandinaver att det är högsommar stor del av året. Hösten och våren påminner starkt om en skön sommar hemma i Skandinavien, det kan under denna period även storma och vara rejäla oväder också. Vintern är sval, även fast det oftast inte är minusgrader så är det bitande kyla nattetid så man behöver varma kläder och bra värme hemma för annars fryser man ända in i märgen, detta beror på den höga luftfuktigheten.
Säsongs och öppettider
Sommaren, den sträcker sig ända från och med Maj till och med Oktober, med en peek i Juli och Augusti. Det finns 2 perioder då den mognare publiken gillar att besöka Magaluf och det är några veckor i första halvan av Maj och några veckor i mitten av September. Ungdomarna kommer i Maj, det börjar med alla russ/studentresor i slutet Maj och början av Juni. Sen kommer alla turister och det sträcker sig över hela sommaren till ungefär slutet av Augusti då sommarlov och semestertider är över. Sen kommer en vända till i höstloven i början av Oktober. Vintertid är förutom bofasta även en hel del långtidsboende på hotell boende i Magaluf, sen finns det cyklister, golf och annat folk som besöker Magaluf och orter här omkring. Även en större del så kallade workers, sådana som jobbar sommarsäsongen, som stannar över vintern och laddar inför nästa sommar. Öppettider är dygnet runt, nattklubbar stänger vid 06:00 men det finns alltid något ställe som öppnar så man kan festa dygnet runt om man vill.
Temperaturer
December-Januari är medeltemperaturen omkring 8-10 grader. Mars 11 grader, April-Maj 14-18 grader sen över sommaren Juni-Aug omkring +25 grader i medeltemperatur. September-Oktober 21-18 grader och sedan November 14 grader. Observera att det är medeltemperaturer mätt över hela dygnet och i skuggan. Dagtid under sommaren är det oftast +35 grader i skuggan. I havet är det som kallast i Februari med omkring 14 grader i vattnet och värms sedan gradvis upp till ca 25-26 grader i Juni. Behaglig temperatur med 18 grader och uppåt är från och med Maj till och med Oktober, kan sträcka sig in i November om det varit en varm sommar.
Mer detaljer kring vädret finner du här >>
Avstånd
Det är drygt 1 kilometer från den ena änden av Magaluf till den andra änden vilket gör att det går snabbt att gå vart man än ska inom Magaluf. Stranden ligger längs med den lägre delen av Magaluf så var du än bor har du endast några minuters promenad till stranden. Uteliv, barer, nattklubbar, restauranger och allt finns inom gångavstånd. Taxi tar du endast om ni ska iväg på utflykter, till och från flygplatsen och om man är lat förstås.
Buss och taxi
Att åka Taxi i Magaluf är billigt och säkert, men för den sakens skull var vaken och observant ändå så de inte tar någon onödig omväg. Att åka till Palma stad kostar ca 20-25 euro för enkel resa. Att resa till eller från flygplatsen kostar omkring 40 euro. Det är någon euro dyrare om ni åker nattetid. Mallorca har ett gigantiskt bussnät så du kan ta dig nästan överallt med buss. Se till att kolla på en karta noggrant om vart du ska så du åker rätt och tiderna i tidtabellerna är viktiga att du följer, men det är mindre risk att busschauffören följer den så var beredd att du kommer få vänta.
Stränder
Huvudstranden i Magaluf är Magalufstranden, den är 850 meter lång och ca 35 meter bred. Det är klarblått vatten och skön finkornig strand och har en brygga på mitten där båtar kan stanna vid. Bryggan är för kommersiellt bruk så inga privata båtar får lägga till där. Fungerar som hopptorn när inga båtar ligger vid den. I anslutning till Magaluf ligger Palma Nova och dess strand Palma Nova stranden. Där är det i regel lite lugnare på dagarna om man vill gå åt sidan en dag och sola och bada utan att störas av några som kanske har en strandfest med stereon på högsta volym.
Standard
Magaluf har hög standard av själva orten, gator och torg hålls efter med stor noggrannhet varje dag! Visst finns det byggnader som ligger lite efter men förbättringar sker regelbundet och de gamla och slitna kvarteren är snart ett minne blott! Stranden är riktigt najs, finkornig och skön att ligga och sola i. Barerna och nattklubbarna håller hög standard, samma gäller här att det finns förstås gamla original som varit med från start men dessa är mer mysiga och är ett bra komplement till helhetsbilden.
Priser i Magaluf
Magaluf är en ort som är på den övre skalan i standard men håller en bra och låg prisbild för turister som vill äta, dricka och shoppa. Här nedan finner ni lite exempel på vad olika saker kostar. Generellt kan sägas att Magaluf håller låga priser på drinkar, öl, shots och andra alkoholhaltiga drycker. Middagar är lite billigare. Jämfört med Sverige, om man jämför med Norge är det mycket större skillnad som ni förstår.

Bar och restaurangpriser
En storstarköl kostar ca 1.5€-4€. (14 sek - 36 sek)
En drink kostar(6 cl) ca 4€-8€. (36 sek - 72 sek)
En shot kostar ca 1€-4€. (9 sek - 36 sek)
En Big Mac Meny kostar ca 7€. (63 sek)
En solstol kostar ett dygn 4-8€. (36 sek - 72 sek)
En enkel middag kostar ca 5€-8€. (45 sek - 72 sek)
En normal middag kostar ca 8€-14€. (72 sek - 126 sek)
En finare middag kostar ca 14-50€. (126 sek - 450 sek)
En vattenflaska kostar ca 0,5€-2€.

I butik
1L rushkinoff Vodka 6€ (54 sek)
1 50cl öl 1-2€ (9 sek - 18 sek)
1L tetra vin 2€ (18 sek)
Övrigt
Elnät: 230V (samma el och kontakter som i skandinavien)
Valuta: € (Euro)
Språk Spanska och Katalanska. Engelska i turistområdena och självklart Svenska/Norska/Danska på skandinaviska ställena.
Internet: WiFi finns lite överallt i Magaluf. Har du inte med dig något padda, mobil eller bärbar så finns det internet cafén som har datorer där du kan surfa m.m.
Bofasta i Magaluf ca 4400 personer (2013).

Det finns även
Lokala läkarmottagningar och tandläkare.
Bankomater för kontantuttag.
Närpolis ifall du behöver hjälp.
Konsulat i Palma stad vid t.ex. borttappat pass.
Livsmedelsbutiker.
Telefonautomater.

Det finns även.
Lokala läkarmottagningar och tandläkare.
Bankomater för kontantuttag.
Närpolis ifall du behöver hjälp.
Konsulat i Palma stad vid t.ex. borttappat pass.
Livsmedelsbutiker.
Telefonautomater.

Flygtider till/från Palma de Mallorca.
Sverige, Stockholm är ca 3,5 timmar.
Norge, Oslo ca 3,5 timmar.
Danmark, Köpenhamn ca 3 timmar.
Finland, Helsingfors ca 4 timmar.
Island, Reykjavik ca 7,5 timmar mellanlandning då det inte finns direktflyg.
Spanien, Barcelona ca 1 timme.

Övrigt
I Magaluf är det nästan enbart kontanter som gäller, så vill du vara på säkra sidan så har du med dig kontanter ut och lämnar kortet hemma. Alkohol säljs överallt och det är 18 års gräns, dock efterlevs denna gräns inte på något effektivt sätt.
I Magaluf så är det lag på att hotellen ska ha tyst vid midnatt, så planera ert festande så att ni senast lämnar hotellet den tiden. Festen fortsätter självklart sedan ute på stadens alla sköna barer och nattklubbar.
Om polisen ber dig om något som t.ex. att sänka volymen, följ då detta direkt utan invändningar. De är mycket tuffare än vad de är hemma. De flesta skandinaviska barerna ligger väldigt nära varandra, ett flertal ligger till och med på samma gata som de döpt till ”Den skandinaviska bargatan”. Håller ni er på de skandinaviska ställena kommer ni känner er trygga och de som jobbar på dessa barer har bra koll på sina gäster ifall man kanske skulle bli lite för full.
Leave a comment
More Posts
Comments